top of page
  • Skribentens bildrehnpia

Om bara vÀrlden kunde förstÄ


Det tog mig ganska lĂ„ng tid att förstĂ„ varför min tydliga struktur inte rĂ€ckte för att just hon skulle göra sin lĂ€xa. Även om jag lade en hand pĂ„ hennes axel och en annan pĂ„ planeringen gĂ„ng pĂ„ gĂ„ng kom hon slokande till nĂ€sta lektion med ogjort arbete.

Jag funderade pÄ det en hel del. Hon hade lÀtt för att lÀra och ville sÄ mycket, och vi hade dessutom den dÀr varma relationen som gör det Ànnu svÄrare att sÀga att man har glömt. Jag kunde nÀstan fysiskt kÀnna skammen och förhöll mig dÀrefter, men undrade ofta och prövade tankar. Var lÀxorna jag gav ÀndÄ för svÄra pÄ nÄgot sÀtt? Behövde hon mer tid?

– NĂ€r ska jag vara klar med lĂ€xan,frĂ„gade hon en ny mĂ„ndag.

SÄ lÄngt inget nytt.

– PĂ„ torsdag, svarade jag.

SÄ lÄngt inget nytt.

Hon vÀgde lite frÄn sin ena fot till den andra.

– Jamen jag menar
 nĂ€r ikvĂ€ll
?

DĂ€r kom det. ”NĂ€r ikvĂ€ll?”

FrÄn och med dÄ hade hon alltid en egen deadline. Den var tajt. Samma kvÀll skulle lÀxan vara klar, och om den var det vet jag inte, men den var i alla fall alltid klar pÄ torsdagar. Hon verkade stolt, och jag var glad för hennes skull utan att fullt ut förstÄ.

Nu, mÄnga Är senare, vet jag att vissa av oss mÀnniskor har korta tidsrymder. Har man adhd Àr de sÀrskilt mycket kortare Àn andras, och saker som inte görs genast tenderar dÀrför att slukas av det svarta hÄl som tar vid nÄgra timmar eller dagar frÄn nuet. Saker bara försvinner, och kommer de tillbaka sÄ sker det förmodligen i spöktimmen med de vildaste draghÀstarna, Ängest och panik. Inget av det beror pÄ nonchalans, bekvÀmlighet eller oförmÄga att förstÄ.


Lika lite som en impulsiv elev saknar information om vad som Àr rÀtt och fel saknar nÄgon vilja att lyckas i skolan. Det finns sannolikt fÄ saker elever med adhd hellre skulle önska Àn att kunna lyssna lika lÀnge som de andra och sedan omsÀtta sin förstÄelse i praktik.

Om bara motorn kunde starta nÀr man behöver den, dÄ skulle det gÄ. Om bara bromsarna fungerade nÀr man Àr pÄ fel vÀg, dÄ skulle det gÄ. Om bara lyktorna kunde lysa i rÀtt riktning, dÄ skulle det gÄ.

Om bara


Om bara vÀrlden kunde förstÄ.


/PRB


(Den hÀr texten publicerades som kolumn i Finland svenska lÀrarförbunds medlemstidning LÀraren i oktober 2020.)




1 157 visningar1 kommentar
InlÀgg: Blog2_Post
bottom of page